Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Son yazılar:

latest

Mutlu evliliğin reçetesi

Yapılan araştırmalar, çiftlerin evliliklerinde mutluluğu yakalayabilmeleri için dikkat etmesi gereken noktaları araştırdı. İşte bu araştırma...

Yapılan araştırmalar, çiftlerin evliliklerinde mutluluğu yakalayabilmeleri için dikkat etmesi gereken noktaları araştırdı. İşte bu araştırmalar sonucu elde edilen bulgular ışığında mutlu evliliğin reçetesi.

Amerikalı psikolog Gottman, evlilikte mutlu olmanın sırlarını açıkladı. Gottman’a göre erkekler hanımlarının sözünü dinlemeli, duygular kesinlikle ifade edilmeli.

Deliler gibi aşık olduğunuz adamla nihayet evlendiniz. Ancak hesaplarınızda hiç olmayan şey karşınıza çıktı; mutsuzluk. Onu hayatınızın erkeği yapmışken yeniden kaybetmemek için nerelere başvurmalı. Amerikalı psikolog Dr. Dr. John Gottman, evliliklerinde sorunlar yaşayan çiftler için bir reçete hazırladı. Bakın Dr. Gottman reçetesinde nasıl önerilere yer veriyor:

Bir uzmandan yardım alın

Evliliklerin çoğu ilk 7 yıl içinde bitiyor. Bu sonu yaşamak istemiyorsanız ilişkinizde sorun çıkmaya başladığı an uzman yardımı alın; 5-6 yıl beklemeyin. Profesyonel yardım sayesinde boşanma ihtimalinizi azaltabileceğiniz gibi mutsuzluğun süresini de kısaltabilirsiniz.

Küçümseyici konuşmayın

Hassas konularda ağzına her geleni söylemeyen çiftler, söyleyenlere oranla daha mutlu. Tartışmalar, fikir ayrılığından ziyade, daha söze başlar başlamaz ağızdan çıkan sivri sözler yüzünden büyüyor. Bu sebeple küçümseyici ve tenkit edici konuşmaktan kaçının.

Hanımınızın sözünü dinleyin

Bir evlilik, erkeğin karısının sözünü dinlediği oranda yürüyor. Mesela “Akşam annem gelecek. Erken gel de hazırlanmama yardım et” diyen karısına, “İşim var” diyerek cevap veren erkeğin evliliği pek de sağlam değildir. Oysa kadınlar erkeğin sözünü dinlemeye alışıktırlar. Erkekler de aynı oranda söz dinlerse, durum eşitlenir.

Tartışma kızıştıysa kaçın

Başarılı çiftler tartışmadan nasıl çıkılacağını bilir. Tartışma kontrolden çıkmadan durumu düzeltir. Bunun için ya konu bambaşka bir yöne çekilir ya da bir espriyle ortalık yumuşatılır. Eğer tartışma zaten çok kızıştıysa, 20 dakika ara verip konuşmaya devam etmek için anlaşabilirsiniz.

Bardağın dolu kısmını görün

Mutlu çiftler, ilişkilerindeki olumlu yönleri olumsuzlara nazaran 5 kat daha fazla dile getiriyor. Siz de duygusal bankanıza yatırım yapmaktan kaçınmayın ve hislerinizi ifade edin.

O kadar da alttan almayın

Mutlu çiftlerin evliliklerinin her döneminde kırıcı davranışları kabul etmediği görülüyor. Yani kötü muameleye tolerans göstermeyin.

Evliliğin ömrünü 15 dakikada ölçün

Bir evliliğin yürüyüp yürümeyeceğini anlamanız mümkün mü? Evet mümkün. Hem de 15 dakikalık bir süre içinde. Nasıl olur demeyin. Çünkü bu iddia, bilimsel bir ağızdan çıkıyor. Amerikalı Psikolog Dr. John Gottman’a göre bir evliliğin yürüyüp yürümeyeceğini anlamak için 15 dakika yeterli. Evet, yanlış duymadınız, sadece 15 dakika…

1980 yılından bu yana 3 binden fazla çift üzerinde araştırmalar yapmış olan Gottman, eşlerin kullandığı sözcük ve davranışları çözümleyerek karar veriyor. Yani bir çift herhangi bir konu üzerinde sohbet ederken, karşısındakini kıstırmaya, aşağılamaya çalışıyorsa, bu evlilik kesinlikle tehlikede. Gottman’a göre bu durumdaki iki insanın değil karı-koca, arkadaş olması bile imkansız.

Bakın psikolog Gottman neler söylüyor:
“Eşi hor görmek evliliğin tehlikede olduğunun en belirgin göstergesi. Eşler birbirini elbette eleştirmeli. Ancak ‘Sen bir hiçsin’ lafı ilişkiyi tamiri mümkün olmayan yerlere götürür.”

Hiç yorum yok

Yaşam Televizyonu sayfalarındaki yazılar hakkında her türlü eleştiri, yorum ve önerilerinizi bizimle paylaşmanızı istiyoruz. Teşekkürler.

Önizle