Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Son yazılar:

latest

Boşanma sonrası çocuğunuza rol model olun

Siz güçlü olursanız çocuğunuz da bu dönemi daha kolay atlatabilir Boşanma sonrası yaşanan yeni döneme uyum, hem ebeveynler hem de çocuklar...

Siz güçlü olursanız çocuğunuz da bu dönemi daha kolay atlatabilir

Boşanma sonrası yaşanan yeni döneme uyum, hem ebeveynler hem de çocuklar açısından çok önemli. Çocukların modelleyerek öğrendiğini belirten uzmanlar, "Bu dönemde eğer anne ve baba olarak çocuğunuza başa çıkabilen bir model olursanız çocuğunuz da problemler ile baş edebilmeyi öğrenebilir" uyarısında bulundu.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Nöropsikiyatri Hastanesi'nden Uzman Klinik Psikolog Duygu Barlas, boşanma aşamasından sonra anne, baba ve çocuklar açısından yeni bir dönemin başladığını belirterek alınacak bazı önlemlerle bu dönemin daha az sorunla aşılabileceğini söyledi.

Barlas, şöyle konuştu:
"Çocuğun psikolojik sağlığı açısından boşanma süreci kadar boşanma sonrasındaki süreç de çok önemli. Boşanma ile beraber yaşanan ya da yaşanacak değişiklikler, çocuktan saklanmamalı, çocuğun yaşına uygun olarak uygun kelimelerle anlatılmalı. Bu dönemde nasıl davranılması, neler yapılması gerektiği de aynı şekilde anlatılmalı.

Çocuğunuza "güçlü model" olun
Çocukların genellikle modelleme yoluyla öğrendiklerine dikkat çeken Duygu Barlas, "Eğer anne ve baba olarak çocuğunuza başa çıkabilen bir model olursanız çocuğunuz da problemler ile baş edebilmeyi öğrenebilir. Ebeveyn olarak boşanma ile beraber gelen değişimlerle baş edebildiğinizi çocuğunuza göstermeniz gerekir" dedi.

Duygularını ifade etmesini sağlayın
Bu dönemde çocuğun duygularını ifade etmesine imkan sağlanması gerektiğini, de belirten Barlas, "Boşanma sonrası uyum sürecinde çocuğun kolayca adapte olması beklenmemelidir. Ebeveynlerin kendilerine ve çocuklarına zaman tanıması gerekir çünkü değişimlere alışmak zaman alır. Bu süreçte çocuğunuzla daha çok zaman geçirin ve kendini ifade etmesine imkan verin. Neler hissettiğini anlatmasına yardımcı olun.

Evliliğiniz bitti, roller değil
Boşanmadan sonraki dönemde ebeveynlerin anne ve baba rollerinin hala sürdüğünü belirten Duygu Barlas, şu önerilerde bulundu:
"Unutulmaması gereken sadece evliliğin bittiğidir. Annenin ve babanın rolü halen sürmektedir. Pek çok çocuk, evlilik bittiği zaman anne ve baba ile olan ilişkisinin değişeceğini düşünür ve endişeye kapılır. Çocukların algılarının değişmemesi için ebeveynlerin boşanma öncesi süreçteki ilişkilerini çocuklarıyla sürdürmeleri gerekmektedir."

Hiç yorum yok

Yaşam Televizyonu sayfalarındaki yazılar hakkında her türlü eleştiri, yorum ve önerilerinizi bizimle paylaşmanızı istiyoruz. Teşekkürler.

Önizle