Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Son yazılar:

latest

Güzellik kariyerde etkili mi?

Yapılan araştırmalar uyumlu giyinen, kilolu olmayan, atletik yapılı ve güzel adayların iş başvurularında daha fazla başarılı olduklarını gös...

Yapılan araştırmalar uyumlu giyinen, kilolu olmayan, atletik yapılı ve güzel adayların iş başvurularında daha fazla başarılı olduklarını gösteriyor. 

Kişi yetişkin hale gelip iş hayatına atıldığında güzelliğinin/yakışıklılığının avantajlarını yaşamaya devam ediyor... Bunu ortaya koyan araştırmalar dahi var. Mesela Harvardlı iki ekonomist, Markus Mobius ve Tanya Rosenblat, öğrencileri, işverenler ve adaylar olmak üzere ikiye ayırdıkları bir deney yapmışlar. İş tanımı problemlere çözüm bulmak olarak tanımlayıp, başvuran adaylara CV doldurtup, onlara çözmeleri için birer problem vermişler.

Bazı işverenlerin adayların sadece özgeçmişlerini, diğerlerin CV ve fotoğraflarını, başka bir grubun ise CV'lerini görüp telefon mülakatı yapmalarını sağlamışlar. Son grup ise hem CV'yi incelemiş, hem de telefonla ve yüz yüze görüşme yapmış. Sonuçta, güzel adayların problem çözmede diğerlerinden daha başarılı olmadıkları görülmüş. Ancak iş başvurularının kabul edilmesinde bu sonuç değil, fotoğraflar ve yüz yüze mülakatlar etkili olmuş.

Superplast Estetik Cerrahi Merkezi kurucu ortağı Op.Dr. Hüseyin Güner, genç çalışanlara karşı kendisini güçlü hissetmek için estetiğe başvuran kadın sayısının giderek arttığının altını çizerek, kadınlar kadar erkeklerin de estetik operasyonları tercih ettiğini belirtiyor.

Op.Dr. Hüseyin Güner İnsanların her zaman estetik kaygılarının olduğunu, Üniversiteye başlarken ya da bitirirken (işe başlamadan önce) adayların daha hızlı ameliyat kararı aldıklarını söylüyor. Mesela genç çalışanlara karşı kendisini güçlü hissetmek için estetiğe başvuran kadın sayısının giderek arttığını kaydeden Op.Dr.Güner, kadınlar kadar erkeklerin de estetik operasyonları tercih ettiğini ifade ediyor. Op.Dr. Hüseyin Güner, konuyla ilgili şunları anlattı; " İlk tercih edilen burun estetiği.

Bunun yanında botoks ve dolgu malzemelerinin burunda kullanım sıklığı her geçen gün artmakta. İş hayatında çoğu şirket; enerjisini kaybetmiş, çökmüş, yorgun görünümlü bir yöneticiyle çalışmaktansa prezantabl, genç ve dinamik yöneticiyle çalışmayı tercih ediyor. İşte bu noktada; yüz ifadesi çökmüş, yaşlı ve yorgun görünen yöneticilerin imdadına estetik müdahaleler yetişiyorGüzellik arttıkça daha çok mu para kazanılıyor?

Para kazanmanın bilgi, tecrübe ve uyumlu ilişkiler kurabilme yetisinin, çalışkanlıkla, birleştiğinde artacağını düşünüyorum. Güzellik bu aşamada tek başına yeterli değil. Ancak şöyle de bir gerçek var, yapılan bir araştırmaya göre; güzel insanların kazançlarının, aynı işi yapan denklerine göre yüzde 25'e kadar farklılaşabildiğini görebiliyoruz. Aslında bu konuda epey farklı rakamlar öne süren araştırmalar var. Örneğin Federal Reserve Bank of St. Louis'in 2005'te yaptığı araştırmaya göre iyi görünümlü, zayıf, uzun boylu insanlar normal denklerine göre yaklaşık yüzde 5 daha fazla kazanıyor.

Ortalamanın altında fiziksel özelliklere sahip kişiler ise diğerlerine göre saatte yüzde 9 daha az kazanıyor. Başka bir araştırmada, vücut kitle endeksine göre obez olan kadınların, normal ölçülere sahip kadınlara göre yüzde 17 daha az kazandıklarını bulunmuş. Diğer bir veri de erkeklerin boyuyla ilgili: Beyaz erkekler için, ulusal ortalamanın üstüne çıkan her inç (2,54 cm), yüzde 1.8'lik artış anlamına geliyor.

Kariyer estetiğinde yaşa göre bir gruplandırma yapıldığında talepler nasıl şekilleniyor?
22-30 yaş - Burun, meme estetiği, Lazer lipoliz, saç ekimi
30-50 yaş - Botoks, Dolgu,Lazer Lipoliz,Meme Estetiği, Saç Estetiği
50 + - Botoks, Dolgu, Göz Kapağı, yüz boyun germe, lazer Lipoliz

Bu müdahaleler sonrası kişilerin yıllarca sorun ettikleri ya da son yıllarda kabullenemedikleri dış görünüm kusurları düzelince ruhen bir rahatlama ve özgüven artması olduğunu her zaman gözlemliyoruz. Ama bu müdahalelerin sıklığı daha çok kariyer yükselmesi garantiye alınmasının ardından veya daha iyi bir işe başlama sürecinde gerçekleştiriliyor.

Kişi işinde ne kadar deneyimli ve başarılı olursa olsun, düzgün bir görünüme sahip değilse, iş başvuruları olumsuz sonuçlanabiliyor. Bu sorun kariyer basamaklarını tırmanırken de engel olarak karşısına çıkabiliyor. Şirketlerin benimsediği "tecrübeli ama genç" çalışan profiline sahip olmak için kendisini doktorların ellerine teslim eden ileri yaştaki çalışanlar, yapılan birkaç müdahale sonucunda 10-15 yaş gençleşebiliyor. Böylece şirketler tarafından tercih edilen, "ileri yaşın tecrübesine ve genç-orta yaşın biyolojik görüntüsüne sahip yönetici" profiline uyan, dış görünüşe bağlı olarak özgüveni de daha yüksek çalışan haline gelebiliyor.

Hiç yorum yok

Yaşam Televizyonu sayfalarındaki yazılar hakkında her türlü eleştiri, yorum ve önerilerinizi bizimle paylaşmanızı istiyoruz. Teşekkürler.

Önizle