Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Son yazılar:

latest

Fazla kilolarla savaşa TAM tahıllardan TAM destek

Uzmanlar, tam tahıl yönünden zengin bir beslenmenin, daha düşük Beden Kitle İndeksi ve daha ince bel çevresi ile ilişkili olduğuna dair ...

Uzmanlar, tam tahıl yönünden zengin bir beslenmenin, daha düşük Beden Kitle İndeksi ve daha ince bel çevresi ile ilişkili olduğuna dair kuvvetli kanıtlar sunuyor. Tam tahıllı kahvaltılık gevrekler, tam tahıl alımı için iyi bir alternatif oluşturuyor.

Sonbaharın kendini iyiden iyiye hissettirmeye başladığı bu günlerde, yaz boyunca formuna dikkat edenler, fazlalıklarını kalın giysilerin altına saklayabileceklerini düşünüyorlar.

Ancak havalar soğudukça tüketimi artan abur cuburlara, şeker ve yağ açısından zengin, yüksek enerjili gıdalara karşı dikkatli olmak gerekiyor. Son yirmi yılda aşırı kilolu ve obez insanların sayısındaki hızlı artış, uluslararası sağlık kuruluşlarını ve birçok sağlık uzmanını endişelendiriyor.

 Aşırı hızlı kilo alımının önüne geçebilme ve sağlıklı kiloyu koruma konularında daha fazla çaba harcamaya yönelen uzmanlar, tam tahıllar bakımından zengin bir beslenme düzenine de dikkat çekiyor.

Tam tahıllı yiyeceklerin, kilo kontrolünde büyük önemi olan sağlıklı bir beslenme düzeni ve hareketli bir yaşam tarzı elde etmede çok etkili olduğunu gösteren güçlü epidemiyolojik kanıtlar bulunuyor. Avustralya Wollongong Üniversitesi’nde hazırlanan 53 araştırmadan oluşan raporda, hem epidiyemolojik hem de klinik araştırmalar tam tahıl yönünden zengin bir beslenmenin daha düşük bir Beden Kitle İndeksi (BKİ) sağladığına dikkat çekiyor. Ayrıca tam tahıl tüketiminin daha ince bir bel çevresine sahip olunmasına ve aşırı kilolu olma riskinin azalmasına yardımcı olduğu ve zaman içerisinde kilo alımını yavaşlattığı kuvvetli kanıtlarla sunuluyor.

Rhode Island Üniversitesi Beslenme ve Gıda Bilimleri Departmanı’nın yaptığı bir *çalışma ise, lif zengini tam tahıllı gevreklerin kilo verme stratejisinin bir parçası olarak tüketilmesinin; düşük kalorili diyetle birlikte egzersiz yapmak veya sadece egzersiz yapmakla kıyaslandığında, daha az toplam yağ ve doymuş yağ ile daha yüksek lif, magnezyum, B6 vitamini alımı sağladığını kanıtlıyor. Yine başka bir *çalışma, tam tahıllı gevreklerin bir öğün yerine tüketilmesiyle kısa dönem kilo kaybı stratejisi olarak etkili olduğunu gösteriyor. Çeşitlilik içeren tam tahıllı kahvaltılık gevrekler tüketmek, tek tip mısır gevreği tüketimine kıyasla daha etkili kilo vermeyi sağlıyor.

[1] Melanson KJ, Angelopoulos TJ, Nguyen VT, Martini M, Zukley L, Lowndes J, Dube TJ, Fiutem JJ, Yount BW, Rippe JM. (2006). Consumption of whole-grain cereals during weight loss: effects on dietary quality, dietary fiber, magnesium, vitamin B-6, and obesity. J Am Diet Assoc. 106 (9):1380-8.

2 Lightowler, HJ. & Henry, CJK. (2009) An investigation of the effectiveness of ready-to-eat breakfast cereals in weight loss: comparison between single and mixed varieties Nutr Bull, 34, 48-53.

Hiç yorum yok

Yaşam Televizyonu sayfalarındaki yazılar hakkında her türlü eleştiri, yorum ve önerilerinizi bizimle paylaşmanızı istiyoruz. Teşekkürler.

Önizle