Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Son yazılar:

latest

Kovid-19 Ayak Sağlığımızı da Etkiledi

Kovid-19 salgını sırasında birçok kişi evde her zamankinden daha fazla zaman geçirdi. Bu durum ruhsal ve bedensel pek çok olumsuzluğu da ber...

Kovid-19 Ayak Sağlığımızı da Etkiledi

Kovid-19 salgını sırasında birçok kişi evde her zamankinden daha fazla zaman geçirdi. Bu durum ruhsal ve bedensel pek çok olumsuzluğu da beraberinde getirdi. Bu olumsuzlukların en fazla görüldüğü yerlerden biri de ayaklar oldu. 


Uzmanlar pandemi döneminde ayak problemlerindeki artışın arkasındaki faktör olarak, birçok insanın evde uzun süre çıplak ayakla dolaşması veya çorap giymesini(ayakkabısız) gösteriyor. Evden çalışmanın yaygınlaşmasıyla gün içerisinde ayakkabı kullanmayan genç, sağlıklı insanlar bile ayak ağrısı ve stres kırıkları gibi yaralanmalar bildiriyor. Uzun süre giyilmediği için ayakkabı kullanımı sonrasında da ağrı, sertlik ve ayaklarında şişlik yaşayan kişilerin ayak ağrısı semptomlarının şiddetlendiği gözlemleniyor.

 

"Ayak problemi olan hastalarda kesinlikle bir artış var"

Talus Ayak Sağlığı Merkezi’nden Podolog Melis Ceyda Çakır , ara sıra çıplak ayakla dolaşmanın faydaları olsa da özellikle, artritli (tahriş olmuş ve iltihaplı eklemlere eğilimli) kişiler için yıkıcı etkilerinin olabileceğini belirtti. Çakır “Çıplak ayakla yürüme, vücut ağırlığınızdan ve yerçekiminden kaynaklanan tüm şoku emmeye zorlar. Eklemlerinizdeki bu fiziksel stres ağırlaştırıcıdır ve artritli insanlar için uygun değildir. Çıplak ayakla yürümek uzun vadede ayak sorunlarını daha da kötüleştirebilir” diye konuştu.

 

Çıplak ayakla yürümek diz, kalça, sırt ve diğer eklem ağrılarına yol açabilir

Vücutta çıplak ayakla yürümenin etkilerini hissetmemiz çok muhtemeldir. Ayaklar vücudumuzun temelidir ve ayak bilekleri, dizler ve kalçalar bunlarla bağlantılıdır. Podolog Melis Ceyda Çakır  “Çıplak ayakla dolaşmak zamanla yürüyüşünüzü değiştirebilir ve zincirleme sorunlara yol açabilir. Örneğin, yürüdüğümüzde ayaklarımız doğal olarak içe doğru olur. Bu da ayak kemerinin düzleşmesine neden olabilir” dedi.

Bir ayakkabı tarafından desteklenmediğinde ayaktaki ağrının, diz ağrısı, kalça ağrısı ve hatta bel ağrısına yol açabileceğine dikkat çeken Çakır sert yüzeylerde yürümenin özellikle eklemler için zorlayıcı özellikte olduğunu belirtti.

 


Bu dönemde ayak sağlığınızı ihmal etmeyin

Uygun ayakkabı kullanımı, ayaklarda ağrıyı önlemek ve yatıştırmak için uzun bir yol kat edebilir. Ancak rahatsızlığı en aza indirmeye veya önlemeye yardımcı olmak için yapılabilecek başka şeyler de vardır. Kişiye özel analiz, değerlendirme ve çözüm önerileri sunan Talus Ayak Merkezi uzmanlarına göre; ayakları esnetmek ve güçlendirmek için bazı günlük esneme hareketleri ve egzersizler yapmak ayak sağlığını korumak açısından çok büyük öneme sahip. Fazla kiloların da eklemlere daha fazla baskı uygulayarak ağrıya neden olduğunu ve ayaklardaki hasarı kötüleştirdiğini belirten uzmanlar, bu dönemde kilo artışı yaşama konusuna da dikkat da çekiyor.



Hiç yorum yok

Yaşam Televizyonu sayfalarındaki yazılar hakkında her türlü eleştiri, yorum ve önerilerinizi bizimle paylaşmanızı istiyoruz. Teşekkürler.

Önizle