Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Son yazılar:

latest

D vitamini eksikliği saç dökülmesine neden olur mu?

D vitamini, vücudun birçok fonksiyonunda rol oynayan temel bir besindir. D vitamini eksikliği, saç dökülmesi de dahil olmak üzere birçok so...

D vitamini, vücudun birçok fonksiyonunda rol oynayan temel bir besindir. D vitamini eksikliği, saç dökülmesi de dahil olmak üzere birçok soruna neden olabilir.

Bu yazıda, D vitamini eksikliğin saç dökülmesine neden olup olmadığına ve D vitamininin saç uzaması ile olan ilişkisine bakacağız.

D vitamini eksikliği saç dökülmesine neden olur mu?

D vitamini eksikliğinin saç dökülmesine ve diğer saç sorunlarına neden olduğuna dair kanıtlar vardır. D vitamini saç köklerini uzamaları için uyarır ve bu nedenle vücutta yeterli miktarda olmadığında saçlar olumsuz yönde etkilenebilir.

D vitamini eksikliği, düzensiz bölgelerde saç dökülmesine neden olan ve otoimmün bir hastalık olan alopesi areata (saçkıran) ile de bağlantılı olabilir.

Araştırmalar alopesi areata hastalarının, alopesi olmayan insanlardan çok daha düşük D vitamini seviyesine sahip olduğunu göstermektedir.

D vitamini eksikliği, alopesi olmayan insanlarda da saç dökülmesinde rol oynayabilir. Diğer araştırmalar, farklı çeşit saç dökülmesi formlarına sahip kadınların da D vitamini seviyelerinin düşük olduğunu göstermektedir.

D vitamini saçı nasıl etkiler?

D vitamini, cilt ve saç da dahil olmak üzere vücudun birçok bölümünün sağlığını etkiler.

D vitamini yeni saç köklerinin oluşturulmasında rol oynar. Saç kökleri yeni kılların büyüdüğü küçük gözeneklerdir. Yeni foliküller saçın kalınlığını korumasına yardımcı olabilir ve mevcut saçların erken dökülmesini önleyebilir.

Aradaki bu bağlantı nedeniyle, yeterli miktarda D vitamini almak saç uzamasını ve saçların yeniden çıkmasını destekleyebilir.

Diğer D vitamini eksikliği belirtileri

D vitamini eksikliği olan kişilerde herhangi bir semptom görülmeyebilir ya da semptomları spesifik olmayabilir ve zamanla değişebilir.

D vitamini eksikliğinin belirtileri aşağıdaki gibi listelenebilir.

• Depresyon veya anksiyete dahil olmak üzere ruh hali değişiklikleri
• Sıklıkla kemiklerde kırıklar oluşması
• Yaraların yavaş iyileşmesi
• kemiklerde yoğunluk kaybı
• Kas güçsüzlüğü
• Yeni ortaya veya gittikçe kötüleşen yüksek tansiyon
• Sürekli yorgunluk
• Kronik ağrı
• Kısırlık
• Dayanıklılığın azalması

Güneş ışığı eksikliği veya D vitamini açısından zengin yiyecekleri yememek, D vitamini eksikliğinin en yaygın nedenleridir.

Bununla birlikte, bazı insanlar, vücudun besinleri tamamen emmesini önleyen Crohn hastalığı veya çölyak hastalığı gibi altta yatan başka bir hastalık nedeniyle D vitamini eksikliği yaşayabilirler.

Altta yatan başka bir tıbbi problemi olan kişiler, birincil nedenin semptomlarını ve D vitamini eksikliğinin semptomlarını da yaşayacaklardır.

Bazı ilaçlar D vitamininin vücutta kullanılmadan önce parçalamasına neden olabilir. D vitamini eksikliğine neden olabilecek ilaçlar şunlardır.

• antifungaller
• glukokortikoidler
• HIV tedavisinde kullanılan ilaçlar
• antikonvulzanlar

Bir ilaç D vitamini eksikliğine veya saç dökülmesine neden oluyorsa diğer alternatifler hakkında doktorla görüşülmelidir.

D vitamini eksikliği tedavisi

D vitamini takviyeleri, D vitamini eksikliğini gidermek için en etkili tedavidir.

Araştırmalar, bir kişi D Vitamini eksikliği yaşıyorsa, en etkili tedavinin D vitamini takviyesi alması olduğunu göstermektedir.

D vitamini takviyeleri, özellikle bol miktarda sağlıklı yağ içeren yemeklerle birlikte alınmalıdır. Yağ, D vitamininin vücutta emilmesine yardımcı olur.

Kaliteli besinsel kaynaklar şunlardır;

• Avokado
• Yumurta
• Chia tohumu
• Somon, alabalık ve sardalye gibi bazı balıklar
• Fındık
• Peynir

Takviyeler çeşitli şekillerde kullanılabilir. Bazıları günlük olarak, haftada bir veya ayda bir kez alınabilir. D vitamini düşüklüğünü tedavi ederken, doktor kişinin vitamin seviyelerinin yükselip yükselmediğini görmek için birkaç ayda bir kan testi yapacaktır.

19 ve 55 yaş arasındaki yetişkinlerin günlük 600 IU D vitamini alması önerilir. “IU” birimi, kütlesinden ziyade bir vitamin veya takviyenin ne kadar güçlü olduğunu tanımlayan uluslararası birimi ifade eder.

55 yaşın üzerindeki yetişkinlerin günde 600 ila 800 IU D vitamini alması önerilmektedir.

Çocuklar için günde 400 ila 600 IU arasında D vitamini alınması tavsiye edilmektedir.

Altta yatan bir hastalığın eksikliğe neden olduğu durumlarda, hastalığın tedavi edilmesi gerekecektir.
Hem Crohn hem de çölyak hastalığı D vitamini eksikliğine neden olabilir. Bu hastalıklar, D vitamininin gıdalardan emilimini kısmen veya tamamen bloke ederler.

Sebep ilaçsa, kişinin doktorlarıyla alternatifleri tartışması gerekebilir.

Hafif eksiklikler için, güneşte harcanan zamanı artırmak da yardımcı olabilir. Bununla birlikte, cilt hasarı riskini azaltmak için güneş koruyucu giymek ve uzun süre güneşe maruz kalmaktan kaçınmak önemlidir.

Korunma

D vitamini eksikliğinden kaynaklanan saç dökülmesine karşı ilk savunma olarak günde 15 ila 20 dakika dışarıda vakit geçirmek ve D vitamini açısından zengin yiyecekler yemek gerekir.

Ayrıca, gerekli miktarda D vitamini alımı için D vitamini takviyesi kullanmak gerekebilir.

Kırılgan veya seyrek saçlar nazik tedavi gerektirir, bu nedenle saç dökülmesi yaşayan herkes daha fazla kırılmayı önlemek için aşağıdakileri yapabilir.

• Fırçalarken saçı çekmemek
• At kuyruğu ve diğer sıkı saç modellerinden kaçınmak
• Hafif ve doğal bir saç kremi kullanmak
• Saçları yatmadan önce gevşek bir hale getirmek

Sonuç olarak

D vitamini, saç uzaması de dahil olmak üzere kişinin sağlığının ve genel iyi halini birçok yönden etkiler. D vitamini eksikliği saç dökülmesi ve diğer birçok problemi yaşama olasılığını artırır.

D vitamini eksikliğine bağlı saç dökülmesinden endişe duyan insanlara doktorlar muhtemelen takviye ürünleri kullanımı, beslenme değişiklikleri yapılması ve açık alanlarda daha fazla zaman harcamalarını tavsiye edeceklerdir.

Hiç yorum yok

Yaşam Televizyonu sayfalarındaki yazılar hakkında her türlü eleştiri, yorum ve önerilerinizi bizimle paylaşmanızı istiyoruz. Teşekkürler.

Önizle