Meme sağlığı konusunda farkındalık sağlayan, binlerce kadına düzenli ve ücretsiz tarama yapan MEMEDER, kamuya yararlı dernek statüsü kazandı...
Ülkemizde her 9-10 kadından birinde görülen meme kanseri konusunda kadınların farkındalığını artırmaya çalışan ve erken teşhisin önemine dikkat çeken Meme Sağlığı Derneği (MEMEDER), 10'uncu yılı kapsamında yeni hedeflerini açıkladı. Bugüne kadar 15 bin kadına ulaşarak ücretsiz mamografik meme sağlığı taraması gerçekleştiren MEMEDER, önümüzdeki süreçte yeni projelerle daha fazla kadına ulaşmayı hedefliyor.
Meme kanserinde erken teşhisin hayat kurtardığına dikkat çeken MEMEDER Başkanı Ülkü Büyükgönenç şunları söyledi: "Başakşehir'deki toplum tabanlı tarama merkezimizde bugüne kadar taradığımız 15 bin kadın arasında 100'ün üzerinde erken dönem meme kanseri tanısı alan ve yaşamlarını sağlıklı olarak sürdüren kadınımız var. Bunlardan biri de benim. MEMEDER olarak kadınların bu rutin ve son derece hızlı gerçekleşen kontrollerden kaçmaması için bilinçlendirme çalışmaları gerçekleştiriyoruz."
Kamuya yararlı destek statüsüyle daha fazla bağış hedefleniyor
MEMEDER olarak bu yıl 10'uncu yıllarını kutladıklarına dikkat çeken Ülkü Büyükgönenç, "Meme sağlığına dikkat çekmek için bu süre içerisinde ödül kazanan birçok proje gerçekleştirdik, bu sayede kamuya yararlı dernek statüsü kazandık. Hedefimiz bu statünün kazandıracağı yeni sponsorlarımızla önümüzdeki yıllarda bölgesel ve ulusal alanda yeni projeler üretmek ve tüm kadınlarımıza ulaşabilmek" diye konuştu.
Meme kanserinden korunmak için 7 önemli tavsiye
MEMEDER Onursal Başkanı Prof. Dr. Vahit Özmen, meme kanserinin kadın kanserleri arasında en sık görülen kanser olduğunu, ancak erken tanı ile tedavisinde yüzde yüz başarı elde edilebildiğini söyledi. Türkiye'de erken tanı konulan hasta oranının yüzde 30 civarında olduğunu belirten Dr. Özmen, MEMEDER'in yaptığı taramalarda kanser tanısı konulan hastaların yüzde 80'inin erken evre olduğunu vurgulayarak, düzenli ve topluma yaygın taramanın önemini vurguladı.Türkiye'de meme kanseri görülme sıklığının son 20 yılda 2 kattan fazla arttığının altını çizen Prof. Dr. Özmen, bunun en önemli sebebinin giderek artan şişmanlık ve batıya benzeyen yaşam tarzı olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Vahit Özmen meme kanserinden korunmak için aşağıdaki tedbirlerin alınması gerektiğini açıkladı:
1) Aşırı kilodan uzak durulması: Özellikle menopozdaki kadınlarda meme kanserinin önlenmesi için aşırı kilodan uzak durulması önemli. Çünkü menopozda östrojen hormonunun kaynağı olan yağ dokusunun artması şişman kadınlarda meme kanseri riskini artırıyor.
2) Egzersiz yapılması: Düzenli olarak haftada 5-6 saat egzersiz yapılmasının meme kanseri riskini yüzde 25-30 kadar azalttığı yapılan çalışmalarda gösteriliyor. Ayrıca meme kanseri tanısı alan ve tedavi gören kadınlarda düzenli spor yapılması hastalığın tekrarını ciddi bir şekilde azaltıyor.
3) 30 yaşından önce doğum yapılması: Kadınların 30 yaşından önce doğum yapmaları meme kanseri riskini azaltıyor. Doğurma yaşı geciktikçe meme kanseri olma riski de artıyor.
4) Emzirme: Yapılan çalışmalar 12 aydan daha uzun süre emzirmenin meme kanseri riskini azalttığını gösteriyor.
5) Stresten uzak durma: Günümüzde yoğun çalışma hayatı, büyük şehirlerde trafik gibi zorlaşan yaşam koşulları kadınların daha fazla stres altına girmelerine ve depresyona neden oluyor. Depresyon geçiren kadınlarda ise daha fazla meme kanseri görüldüğü saptanmıştır.
6) Düzenli kendi kendini muayene: Meme kanserinde erken teşhis son derece önemli. Bunun için kadınların kendi kendilerini her ay adet bitiminde muayene etmeleri gerekiyor. Yüksek risk grubuna girmeyenler 40 yaşından sonra 2 yılda bir defa mamografi çektirebilir. Meme kanserlerinin yüzde 80-85'i mamografide görülebilir.
7) 40 yaşından sonra düzenli olarak mamografi çektirilmesi: Bugün mamografi en önemli tanı yöntemi olarak verdiği radyasyon dozu düşüktür. Mamografi çektirme aralığını sizi muayene eden meme cerrahınız belirleyecektir.
Hiç yorum yok
Yaşam Televizyonu sayfalarındaki yazılar hakkında her türlü eleştiri, yorum ve önerilerinizi bizimle paylaşmanızı istiyoruz. Teşekkürler.