Günlerin kısalması, güneşin yerini yağışlı havalara bırakması, kapalı mekanları daha çok tercih etmek zorunda kalışımız keyfimizin kaçma...
Hayatı kolaylaştıran çözümler bütünü Back-Up’ın Psikolojik Rehberlik Danışmanı Çağlar Karaman, mevsimsel depresyon hakkında bilgi veriyor ve korunmak için önerilerini paylaşıyor.
Sonbahar ve kış ayları mevsimsel depresyon açısından oldukça yüksek risk taşıyan dönemler olarak karşımıza çıkıyor. Çocuklu ailelerde ve öğrencilerde okulların açılması ile birlikte oluşan maddi ve manevi kaygı, çalışan kesimde genellikle iş yoğunluğunun yaz dönemi sonrası artması, büyük şehirlerde yaşayanlar için kötü hava koşulları sebebiyle oluşan anormal trafik gibi sebepler bu mevsimde modumuzun düşmesine sebep olabiliyor.
Back-Up Psikolojik Rehberlik Danışmanı Çağlar Karaman, “Güneş ışınları beyinde seratoninin (mutluluk hormonu) artmasına sebep olur. Güneş ışınlarının azalması ile de mevsimsel depresyon görülebilir. Sonbahar depresyonu daha çok kadınlarda görülmekle birlikte daha önce depresyon tanısı almış kişilerin de bu mevsimde yineleme ihtimali yüksektir. Hamilelik sürecinde bulunanlar da hormonsal değişikliklerle birlikte bu süreçten daha fazla etkilenebiliyor” diyerek mevsimsel depresyonun belirtilerini aktarıyor: “Bu dönemde kişi yorgunluk, bitkinlik, isteksizlik, çabuk sinirlenme, karamsarlık, libidoda azalma, konsantrasyon eksikliği, uykusuzluk, yorgun ve bitkin uyanma gibi şikayetler yaşayabiliyor. Bu tip sıkıntıların yaklaşık olarak 2 hafta sürmesi normal sayılabilecekken, 2 haftadan daha uzun süre devam etmesi halinde bir uzmandan destek almak gerekir. Tedavi edilmeyen depresyonda bu belirtiler çok uzun süre devam edebilir, mesleki ya da akademik başarıyı düşürebilir, ikili ilişkilerde sorunlara, cinsel bozukluklara, alkol ve uyuşturucu madde kullanımına ve hatta kişinin kendisine fiziksel zarar vermesine yol açabilir”.
Back-Up Psikolojik Rehberlik Danışmanı Çağlar Karaman, depresyondan uzaklaşmak ve keyiflenmemizi sağlamak için gündelik hayatta uygulanabilecek basit yöntemleri de sıralıyor:
-Mümkün olduğunca sevdiğiniz kişilerle vakit geçirin, aklınıza takılan çözümsüz konulardan uzaklaşın.
-Spor yapmaya özen gösterin. En azından günde yarım saatinizi açık havada yürüyüşe ayırmaya çalışın.
-Evinizi mümkün olduğunca temiz ve toplu tutmaya çalışın. Canınız sıkıldığında evdeki bir çekmeceyi ya da dolabı düzenleyin. Bir şeyleri düzelmek sizi psikolojik olarak rahatlatacaktır.
-Çarşaflarınızı sık sık değiştirin, odanızı mümkün olduğunca havalandırın. Güzel kokular keyfinizi yerine getirecektir.
Bir hobi edinmeye çalışın.
-Gün ışığından olabildiğince faydalanın. Eve daha çok ışık girmesini sağlayın. Dışarı çıkmak için bütün fırsatları değerlendirin
-Karbonhidrat tüketimini mümkün olduğunca azaltın, bol bol su tüketin, kafeinli içecekler yerine bitki çaylarını tercih edin.
-Zamanınızı uyuyarak geçirmeyin, erken kalkmaya özen gösterin.
-Kendinize bir hedef koyun ve onu gerçekleştirmek için çaba sarf edin.
-Sizi oyalayacak bir hobi edinmeye çalışın.
-Yeni insanlarla tanışma olanağı sağlayacak etkinliklere katılın fakat çok kalabalık ortamlar sizi rahatsız edebilir, daha ufak grupları tercih edin.
-Sizi mutlu eden anılarınızı sıklıkla aklınıza getirin, hayallerinizi gerçekleştirebilmek için bir program yapın.
Hiç yorum yok
Yaşam Televizyonu sayfalarındaki yazılar hakkında her türlü eleştiri, yorum ve önerilerinizi bizimle paylaşmanızı istiyoruz. Teşekkürler.