Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Son yazılar:

latest

Vücut alkolü hücre zehri olarak algılıyor!

Beyin, sinir sistemi ve organlara hasar veren alkol, spor performansına da düşürüyor.  Pek çok spor dalında alkol tüketiminin görünür biçi...

Beyin, sinir sistemi ve organlara hasar veren alkol, spor performansına da düşürüyor. 

Pek çok spor dalında alkol tüketiminin görünür biçimde dikkat, konsantrasyon yanı sıra performans esnasında, sonrasında, toparlanma süresinde olumsuz etkilerinin olduğunu belirten uzmanlar, "Alkol tüketimi kişiyi, spor yaralanmalarına açık hale getirir, performansı azaltır, yorgunluğun daha kısa sürede gerçekleşmesine neden olur ve toparlama süresini uzatır. Spor ve alkol birbiriyle uyumlu bir ikili değildir" uyarısında bulunuyor.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yıldız Erdoğanoğlu, alkolün antrenman üzerinde bir çok olumsuz etkileri olduğunu söyledi. Yrd. Doç. Dr. Erdoğanoğlu, şunları söyledi:

Antrenman ile kazanılan güzel etkileri alkol yok ediyor!
"Antrenman sonrası soğuk bir bira, çekişmeli ve gergin geçen bir müsabaka sonrasında ödül olarak alınan birkaç kadeh alkollü içecek çoğu sporcu veya egzersiz antrenmanı yapan kişinin alışkanlığıdır. Fakat araştırmalar göstermiştir ki; bir egzersiz antrenmanı sonrasında alkollü içecek almak hiç de akıllıca bir davranış değildir çünkü antrenman ile kazandığınız bütün güzel etkileri hızlıca bir hiç haline çevirebilirsiniz!

Kaslarınızı hem kuvvet hem de hacim anlamında geliştirmek istediğinizde yapmanız gereken; iyi bir egzersiz antrenmanı ve enerji gereksiniminizi doğru besinlerden karşılamaktır. Kaslarınızı geliştirmek için yaptığınız antrenmana alkol iyi gelmez.

Vücut alkolü hücre zehri olarak algılıyor!
Alkol vücut tarafından bir hücre zehri olarak algılandığı için, vücuttan atılması için temelde karaciğeriniz olmak üzere, böbrekleriniz ve diğer organlarınız fazladan mesai yapmak zorunda kalır. Alkol aynı zamanda vücutta protein ve vitamin emilimini engeller ve yeterince protein almadan kas gelişiminin olması imkânsızdır.

Proteine olan ihtiyaç sadece kas gelişimi ile sınırlı değildir. Egzersiz sırasında oluşan küçük kas yırtılmalarının vücut tarafından doğal tamiri için her zaman vücudun yapı taşları olan proteine ihtiyaç vardır. Yeterince protein olmadığında egzersiz eğitimi sonrası kas krampları ve kas ağrılarının oluşma ihtimali çok yüksektir.

Kas gelişimi sınırlanır
Kas gelişimde önemli bir rol de vücudun kendi cinsiyet hormonu olan testosterona düşer. Alınan alkol seviyesinin artması vücuttaki testosteron miktarının (kandaki alkol en üst düzeye çıktığında testosteron yaklaşık olarak dörtte bir oranında azalır) azalmasına sebep olur ve bu da kas gelişimini maalesef sınırlı tutar.

Alkol, aşırı idrara çıkma etkisiyle vücuttan sıvı kaybına neden olur. Spor esnasında terleme ile kaybedilen su miktarını da bunun üstüne eklediğinizde, sonuç; yine kas hücrelerinin gelişimini engelleyici, kas kramplarına ve kas çekmelerine zemin hazırlayan bir su dengesi ile karşı karşıya kalmanız olacaktır.

Spor öncesi alkol koordinasyonu bozar
Tıpkı egzersiz sonrasında olduğu gibi egzersiz öncesinde de alkollü içecek kullanımı; vücudunuzun reaksiyon yeteneğini azaltır ve bu alkol alımının saatler sonrasında da devam eder. Kaslarınızın doğru zamanda kasılması için gerekli reaksiyon zamanında aksaklıklar oluşur ve koordinasyonunuz büyük ölçüde bozulur.

Pek çok spor dalında alkol tüketiminin; örneğin boks, judo gibi yakın temas sporlarında ya da koşu esnasında görünür biçimde dikkat, konsantrasyon yanı sıra performans esnasında, sonrasında, toparlanma süresinde ve spor yaralanmalarını önleme üzerine olumsuz etkilerinin olduğu açıktır. Alkol tüketimi dramatik biçimde kişiyi, spor yaralanmalarına açık hale getirir, performansı azaltır, yorgunluğun daha kısa sürede gerçekleşmesine neden olur ve toparlama süresini uzatır. Spor ve alkol birbiriyle uyumlu bir ikili değildir."

Alkolün yalancı baharına kanmayın!
Yrd. Doç. Dr. Erdoğanoğlu, şu tavsiyelerde bulundu:
"Sık ve düzenli alkol kullanımı uzun vadede, en çok beyinde olmak üzere, kas iskelet sistemi de dâhil vücudun her bölgesinde mutlaka bir iz bırakır ve size ancak yalancı bir bahar yaşatabilir. Alkolün ılımlı kullanımı dahi vücudunuzun üzerindeki olumsuz etkilerini değiştirmez. Kişilik ve varlıklar üzerinde eleştirel kararlar verme yetinizi, entelektüel durumunuzu, duygu durum kontrolünüzü, konsantrasyon yeteneğinizi, doğru reaksiyon zamanlamanızı, kısa süreli hafıza ve belleğinizi kaybetmemek, olmamış olayları olmuş gibi hatırlamamak, ileri yaşlarda sizi damansa götürebilecek sonuçlardan korunmak, kas iskelet sisteminizi sağlıklı tutmak ve yaptığınız sporun olumlu etkilerini devam ettirmek için, alkollü içeceklere eğilim göstermek yerine size vücudunuzun onarımını yavaşlatmayacak su ve taze sıkılmış meyve suları gibi sağlıklı içecekler öneriyorum."

Hiç yorum yok

Yaşam Televizyonu sayfalarındaki yazılar hakkında her türlü eleştiri, yorum ve önerilerinizi bizimle paylaşmanızı istiyoruz. Teşekkürler.

Önizle