Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Son yazılar:

latest

Kış güneşi depresyona mı yol açıyor?

Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte güneş ışığı miktarındaki azalmanın birçok kişide mevsimsel depresyona yol açtığına dikkat çekildi...

Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte güneş ışığı miktarındaki azalmanın birçok kişide mevsimsel depresyona yol açtığına dikkat çekildi. 

Bayındır Hastanesi İçerenköy’den Psikiyatri Uzmanı Dr. Onur Özalmete, sonbahar ve kış aylarında fazla uyuma, aşırı beslenme ve kilo alımının mevsimsel depresyonun en önemli belirtileri olduğunu belirtti.

Uzm. Dr. Özalmete, “Mevsimsel depresyon düzenli olarak sonbahar ve kış aylarında güneş ışığının azalmasıyla ortaya çıkan bir duygulanım bozukluğudur. Bu depresyon türünde diğer depresyon tiplerindeki belirtilerin aksine, fazla uyuma, aşırı yeme, kilo alımı ve bitkinlik daha sık görülmektedir. Sonrasında genellikle çökkünlük, kaygı ve huzursuzluk ortaya çıkar” dedi.

SONUÇLARI İNTİHARA SÜRÜKLEYEBİLİYOR
Bu rahatsızlığı yaşayanların sabah yorgun ve zor uyandığını, enerjisinin azaldığını, konsantrasyon güçlüğü çektiğini kaydeden Uzm. Dr. Özalmete, mevsimsel depresyonunun diğer sonuçlarının, sosyal çevreden uzaklaşma, karamsarlık ve umutsuzluk, hayattan keyif almama olduğunu ifade etti.

Modern yaşama uyumu bozan bu hastalığın, intihar girişimine varan ağır depresyon biçimine dönüşebileceği uyarısında bulunan Uzm. Dr. Özalmete, "Bu nedenle her kış özellikle yorgunluk, kilo alma, aşırı uyuma gibi depresyon belirtilerini yaşayan kişilerin tanı ve tedaviye başvurmalarını öneriyoruz” diye konuştu.

SABAH IŞIĞIYLA TEDAVİ
Bu depresyon tipinin tedavisi seçenekleri arasında genellikle ışık terapisi (fototerapi) yönteminin etkili sonuçlar verdiğini belirten Uzm. Dr. Özalmete, tedavi yöntemleriyle ilgili şunları söyledi: “Tedavide tanısal değerlendirme çok önemlidir. Çünkü hangi tedavi yönteminin tercih edileceğine, psikiyatri uzmanının ayrıntılı değerlendirmesi sonrası hastanın kişisel özellikleri dikkate alınarak karar verilir.

Fototerapide, gün ışığı ritminin taklit edilmesinin daha etkili olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle ışıkla terapi seansları özellikle sabah saatlerinde gerçekleştirilir. Antidepresan ilaçları da diğer bir tedavi seçeneğidir. Psikoterapinin depresyon tedavisinde yüksek oranda etkili olduğu kanıtlanmıştır”.

Hiç yorum yok

Yaşam Televizyonu sayfalarındaki yazılar hakkında her türlü eleştiri, yorum ve önerilerinizi bizimle paylaşmanızı istiyoruz. Teşekkürler.

Önizle