Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Son yazılar:

latest

Dişleri ve Çeneyi Bozan Alışkanlıklar

Daha çocuğumuz büyürken annelerin de gözünden kaçmaması gereken bazı durumlar var. Yalancı emzik, solunum şekli, diş gıcırdatma, tırnak yeme...

Daha çocuğumuz büyürken annelerin de gözünden kaçmaması gereken bazı durumlar var. Yalancı emzik, solunum şekli, diş gıcırdatma, tırnak yeme gibi zamanında terk edilmemiş alışkanlıklar ya da fonksiyon bozuklukları çocuklarda çene gelişimini olumsuz etkiliyor ve kalıtımsal olarak çene bozukluğu olmayan durumlarda da problem oluşmasına zemin hazırlıyor. 

Dentram Diş sağlığı Kliniği'nden Dr. Aylin Sezen Yalçın'ın verdiği bilgilere göre, çocuklarımızı 3 yaşından sonra diş doktoru ile tanıştırmak çocuğunuzun ileride doktor ile olan iletişiminin iyi olmasına ve korkmadan diş koltuğuna oturmasına yardımcı olacaktır. Erken dönemde yapılan bu kontrollerde, koruyucu flor uygulamaları yapılarak çürük oluşma ihtimali azalacak ve varsa ortodontik problemler erken tespit edilebilecektir.

Parmak Emme ve Yalancı Emzik

Hemen hemen her bebeğin ihtiyaç duyduğu yalancı emzik ya da parmak emme, zamanında bırakılmazsa dişlerin dizilimini bozacak şekilde etki ediyor. Yalancı emziğin 4 yaşından önce bırakılması ile kalıcı bir sorunun oluşması engellenmiş olur. Parmak emme alışkanlığı , yalancı emzik kullanmayan bebeklerde ya da yalancı emzikten vazgeçirilen çocuklarda kendiliğinden ortaya çıkabiliyor. Doğası gereği parmak emme alışkanlığı daha zor terk ediliyor. Eğer 4 yaşından sonra telkinlere rağmen bu alışkanlıklar ailenin gayretiyle bıraktırılamıyorsa mutlaka diş doktoru hatta bir ortodontiste başvurulması gerekecektir. Ağıza uygun olarak hazırlanan ve emmeyi engelleyen çeşitli aygıtlar ve değişik telkin ve uygulamalar ile çocuğunuzun doktor desteği ile bu alışkanlığı bırakması sağlanabilir.

Geniz Eti, Büyük Bademcik ve Ağız Solunumu

En önemli ve çok sık görülen problem çocuğun burun yollarındaki tıkanıklık dolayısıyla burun solunumunu tam anlamıyla yapamadığı için ağız solunumu yapmasıdır. Böyle çocuklarda özellikle istirahat halinde yani televizyon seyrederken yada ders çalışırken ve gece uyurken ağız açıktır. Gece horlama vardır. Yastıkta tükürüğe bağlı ıslaklık olur. Ağız solunumunun neticesinde üst çenede darlık, çapraşıklık meydana gelir. Bu çocuklarda yüz tipi de değişir. Daha uzun bir yüz tipi gelişir. Göz altları düzleşir. Ailelerin bu soruna kayıtsız kalmayarak ağız solunumunda şüphe ettiklerinde bir ortodontist ve kulak burun boğaz uzmanına danışmaları gerekecektir.

Tırnak yeme, kalem ısırma gibi alışkanlıklar hem ağız hijyenini olumsuz etkileyeceğinden hem de dişleri bozacabileceğinden en kısa surede bırakılması yararlı olacaktır.

Hiç yorum yok

Yaşam Televizyonu sayfalarındaki yazılar hakkında her türlü eleştiri, yorum ve önerilerinizi bizimle paylaşmanızı istiyoruz. Teşekkürler.

Önizle