Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Son yazılar:

latest

Sınava hazırlananlara beslenme önerileri

Beslenmenin başarıyı etkileyen önemli unsurlardan biri olduğunu söyleyen uzmanlar, geleceklerine yön verecek sınavlara hazırlanan öğrenciler...

Beslenmenin başarıyı etkileyen önemli unsurlardan biri olduğunu söyleyen uzmanlar, geleceklerine yön verecek sınavlara hazırlanan öğrencilerin mutlaka dengeli ve düzenli beslenmeleri gerektiği uyarısında bulunuyor.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ender Pehlivanoğlu, sınav döneminde beslenmeyle ilgili merak edilen noktalara açıklık getirdi…

Sınavlara hazırlanan kızım son zamanlarda çok stresli ve iştahı oldukça azaldı. Sabah bulantı ve karın ağrısı oluyor. Onu nasıl beslemeliyim?

Sınav dönemi özel bir beslenme yöntemine gereksinim doğurmaz. Öğrencilerin her zaman sağlıklı beslenmeleri gerekir. Sağlıklı beslenme, tüm besin elemanlarının dengeli ve yeterli alınması anlamına gelir. Tek yönlü beslenme çocukların yaptıkları en büyük hatadır. Besin seçen, özellikle karbonhidrat ağırlıklı (ekmek, makarna, unlu besinler, şeker) beslenen bireylerin sağlık ve mutluluğu etkilenir.

Beslenme başarıyı etkiler

Sağlıklı beslenen öğrencilerin okul ve sınav başarısı doğal olarak daha yüksek olur. Aslında başarının temeli bebeklik döneminde anne tarafından atılır. Hangi besin çocuğu daha sağlıklı yapar sorusunun yanıtı, her zaman anne sütüdür. Anne sütü ile beslenen bebekler, ileriki yıllarda, anne sütü almamış veya inek sütü ile beslenmiş çocuklara göre daha zeki ve başarılı öğrenci olurlar. Ana besin maddelerinin (karbonhidrat, protein ve yağlar) dengeli alınması sağlık için son derece önemlidir. Abur cubur olarak tanımlanan hazır besinlerden uzak durmak ve hareket etmek çocuk ve gençlerin akademik başarılarını artırır.

Bilgisayar bağımlılığı

Düzenli spor yapan, televizyon ve bilgisayar bağımlısı olmayan öğrencilerin okula devam oranı daha yüksektir. Sabah kahvaltısı çocukların öğrenme yeteneği üzerinde en etkili öğündür. Kahvaltı yapmayan kişinin yeni bilgileri öğrenmesi zorlaştığı gibi daha önce edinilmiş bilgileri belleğine çağırıp bu bilgilerini kullanması güçleşir. Bu durum sınav başarısını etkiler. Bol meyve ve sebze içeren beslenme şekline rağmen bazı çocuk ve gençlerde dikkati çekmeyecek derecede kansızlık bulunabilir. Anemi, akademik başarıyı düşürür.

Dikkatsizlik ve uykusuzluk

Dengeli beslenmeyen öğrencilerde halsizlik, neşe eksikliği, dikkat bozukluğu, zayıflama, karın ağrısı, bulantı, kabızlık, ishal ve uyku sorunları dikkat çekici bulgu ve belirtilerdir. Sınava hazırlanan bireylerin, eksiklik olması durumunda, başta demir olmak üzere mineral ve vitamin almaları gerekebilir. Ancak hangi vitamin ve mineral takviyesinin yapılacağı bir hekime danışılarak kararlaştırılmalıdır. Yanlış vitamin, vitaminsizlik kadar tehlikeli olabilir. Abur cubur olarak isimlendirilen gıdalar, hazır yemekler, gazlı içecek ve kuru yemekler sağlığın olduğu kadar başarının da düşmanlarıdır.

Hiç yorum yok

Yaşam Televizyonu sayfalarındaki yazılar hakkında her türlü eleştiri, yorum ve önerilerinizi bizimle paylaşmanızı istiyoruz. Teşekkürler.

Önizle