Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Son yazılar:

latest

Siz de bir hayat kurtarın!

Organ ve doku nakli ile hayat kurtarmak mümkün oluyor. Organ bağışı konusunda toplumsal bir bilinç oluşturmak için 3-9 Kasım tarihlerinde ...

Organ ve doku nakli ile hayat kurtarmak mümkün oluyor.

Organ bağışı konusunda toplumsal bir bilinç oluşturmak için 3-9 Kasım tarihlerinde ülkemizde Organ Nakli Haftası kutlanıyor. Dr. Back-Up danışmanlarından Dr. Ayhan Tokgöz, 2010 yılı verilerine göre organ nakli merkezlerinde 2010 böbrek, 86 karaciğer, 80 kalp ve 63 pankreas hastası olduğunu belirtiyor ve ekliyor: “Organ bağışı ile başkalarına verebileceğiniz hayatlar, bırakacağınız en büyük mirastır”

Dr. Back-Up, üyelerine sağlık konusunda her türlü takip ve organizasyonel hizmet sunarken bilgilendirmeye de devam ediyor. Dr. Back-Up Medikal Danışmanı Uzman Dr. Ayhan Tokgöz, 3-9 Kasım tarihlerinde kutlanan Organ Nakli Haftası’nda, Dr. Back-Up üyelerini organ bağışı konusunda bilinçlendirmek için Türkiye’deki durum hakkında bilgi veriyor.

Dünyada ilk başarılı organ naklinin 1905 yılında yapılan kornea nakli olduğunu belirten Dr. Tokgöz, ülkemizdeki başarılı ilk organ naklinin ise 1975 yılındaki böbrek nakli olduğunu söylüyor. İlk organ naklinin üzerinden 30’u aşkın yıl geçmesine rağmen bu konuda ülkemizde hala yeterli bir bilinç oluşmadığını vurgulayan Dr. Tokgöz, “Organ nakli; pankreas, böbrek, karaciğer, damar, bağırsak, kulak kemikçikleri, deri, kalp, kalp kapakçıkları, kornea, kemik dokusu, kıkırdak dokusu, karaciğer, akciğer, kas ve beyin zarının bir kısmı olmak üzere pek çok organ ve doku üzerinde gerçekleştirilebiliyor. Ancak bunun için sadece tıbbi imkânların yeterli olması yetmiyor, dokuların uyuşması da gerekiyor. Bu noktada da organ bağışının önemi ortaya çıkıyor” diye konuşuyor.

“2010 verilerine baktığımızda organ bağışının nüfusa oranının en fazla olduğu ülke %3,4 ile İspanya iken bu oran ülkemizde %0,35 seviyesinde seyrediyor. Yine 2010 yılı sonu verileri temel alındığında organ nakli merkezlerinde sıraya girip organ ve doku nakli bekleyen 2010 böbrek, 86 karaciğer, 80 kalp ve 63 pankreas hastası bulunuyor. Bu sayılar giderek artıyor ve ne yazık ki nakil bekleyen hastalardan birçoğu ölüyor” diyen Dr. Ayhan Tokgöz, “Organlarınızı bağışlamak için 18 yaşından büyük olunması ve akli dengenin yerinde olması şartıyla sağlık merkezlerine, hastanelere ya da organ nakil merkezlerine giderek organ bağış kartını doldurmanız yeterlidir. Unutmayın ki, organ bağışı ile başkalarına verebileceğiniz hayatlar, bırakacağınız en büyük mirastır” bilgisini veriyor.

Hiç yorum yok

Yaşam Televizyonu sayfalarındaki yazılar hakkında her türlü eleştiri, yorum ve önerilerinizi bizimle paylaşmanızı istiyoruz. Teşekkürler.

Önizle